Trufle kaszubskie

IMG_0468Trufle kaszubskie to specjalność Reginy Kossak Główczewskiej z Bytowa-Rzepnicy. Za ten specjał autorka uzyskała I miejsce w konkursie „Kuchnia Dorzecza Słupi” podczas I Jarmarku Pomorskiego – Z biegiem Słupi w Bytowie.
Regina Kossak Główczewska jest członkiem Powiatowego Stowarzyszenia Agro-Kaszuby Powiatu Bytowskiego i pełni w stowarzyszeniu funkcję sekretarza.

A oto jej przepis na trufle kaszubskie:
– 1 kg kurek
– 3 duże cebule
– garść natki pietruszki
– masło
– pieprz świeżo mielony
– sól
– 3 łyżki cukru

Kurki pokroić, przyprawić, podsmażyć na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką i posiekaną natką pietruszki. Po wystudzeniu wymieszać z ciastem naleśnikowym sprządzonym wg przepisu poniżej:
– 3/4 szkl. ciemnego bądź jasnego piwa
– 2 jajka
– 1/4 szkl. mleka + odrobina wody gazowanej
– 25 – 30 dag mąki
– sól
– pieprz grubo mielony(sporo)
– natka pietruszki

Masę naleśnikowo-kurkową kłaść łyżką na gorący tłuszcz.
Można podawać na zimno jako przystawkę z różnymi sosami (np. sosem czosnkowym) lub na ciepło bezpośrednio z oleju lub odsmażone na maśle, podawane z różnymi surówkami.

Francuzi i Włosi mają swoje trufle, Kaszubi swoje.
Które lepsze? Niech każdy sam rozstrzygnie.